top of page


גולשים יקרים!!!
על מנת להעניק לכם מידע כללי  העשוי לשרת אתכם ריכזנו עבורכם ממקורות שונים פסקי דין  מאמרים כתבות ועוד....
לגולשים באתר זה לא תהיינה כל טענות ומענות מכל סוג וצורה שהיא כנגד האתר מנהליו ועובדיו.
האינפורמציה שמפורסמת כאן פורסמה ברבים וכן באינטרנט והיא אינה מהווה כל תחליף לייעוץ משפטי. 

 

 

המידע הנ"ל עלה לאתר שלנו בתאריך 05/05/13

פסק הדין ניתן ב - 16/10/12 

מקור המידע:

 

 

(הפסק נלקח מאתר של עו"ד רונן פרידמן)
בית המשפט המחוזי בחיפה      
     01 יולי 2010      
ע"מ 848-06 דה-כהן בע"מ נ' פקיד שומה חדרה      

בפני כב' השופטת ס' נשיאה ש' וסרקרוג           

בעניין: דה-כהן בע"מ, ח"פ 512362450 המערערת                
     - נ ג ד -            
     פקיד שומה חדרה      המשיב      
בשם המערער: עו"ד אפי אוחנה
בשם המשיב: עו"ד ערן רזניק, ס' בכיר א' לפרקליט מחוז חיפה (אזרחי)

פסק - דין

1. הערעור הוא על החלטת המשיב מיום 31/5/06, על-פי סעיף 145ב(א)(1) לפקודת מס הכנסה (להלן: הפקודה), לראות את פנקסי החשבונות של המערערת לשנות המס 2005 ו- 2006 כבלתי קבילים (להלן: שנות המס בערעור), בשל אי רישום תקבול. 

הרקע והנסיבות:
2. המערערת היא חברה העוסקת בתיווך מקרקעין ועסקי נדל"ן, ברחוב המייסדים 68 בזיכרון יעקב, מאז שנת המס 2004. על פי עיסוקה חייבת לנהל ספרים בהתאם לתוספת ט' להוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות), התשל"ג-1973 (להלן: הוראות ניהול פנקסים).

המשרד מנוהל ע"י אורן דה-כהן (להלן: דה-כהן) שהינו גם בעל מניות ושליטה במערערת. 

עד סוף שנת 2002 עסקה המערערת בהובלות חומרים לעבודות תשתית, ובעקבות הפסדים שנבעו למערערת החליט מנהלה, מר דה-כהן, לשנות את תחום פעילותה וזו החלה לעסוק גם בתיווך. במקביל צמצמה המערערת את פעילותה בתחום ההובלות, מכרה את המשאיות שהיו בבעלותה ומאמצע שנת 2005 היא עוסקת בתיווך בלבד.

התקבול הראשון בסך 1,000 ש"ח:
3. בתאריך 19/1/06 שלח אדם בשם יגאל ערד (תצהיר עדות ראשית - מש/10, להלן: ערד) מכתב תלונה למחלקת חקירות מודיעין של פקיד שומה חיפה, לפיו בחודש יוני 2005 שילם למערערת באמצעות מר דה-כהן דמי תיווך במזומן, בסך של 1,000 ש"ח מבי שקיבל חשבונית או קבלה (להלן: התקבול הראשון), וכי למעשה מדובר בתשלום "מתחת לשולחן". עוד פירט ערד כי הסכום שולם בגין השכרת דירה ברח' אף-על-פי-כן 47 בזיכרון יעקב (להלן: המושכר). 
הטיפול בתלונה הועבר ביום 2/2/06 לגב' שמחה עטיה, מנהלת תחום ניהול ספרים במשרדי המשיב בחיפה (עדותה הראשית מש/11, להלן: גב' עטיה). 

4. בעקבות התלונה האמורה - ולאחר שהמתלונן מר ערד, הוזמן על ידה לשמיעת גרסתו, והרושם שנתקבל כי התלונה מהימנה - הורתה הגב' עטיה למבקרי ניהול ספרים אצל המשיב לערוך ביקורת במשרד התיווך של המערערת, כדי לעמוד על נתוני הביקורת, לרבות בדיקת מהימנות גרסת המערערת. 

הביקורת נערכה ביום 12/2/06 ולא נמצא רישום התקבול הנ"ל בפנקסי המערערת. 

לטענת דה-כהן, אשר הועלתה כבר במהלך הביקורת, מעולם לא נתקבל אצלו התקבול הראשון, והוא לא התייחס לעסקה כעסקת תיווך, אלא ראה בה כ"טובה" לשוכר. לשאלה מדוע לא גבה דמי תיווך, לפחות מהמשכיר, השיב כי מר ערד לא נכון היה לשלם דמי תיווך וגם לתת הנחה שנתבקשה על ידי השוכר בדמי השכירות, ולכן ויתר על דמי התיווך. לגרסתו, נשלח מכתב התלונה בתגובה לנזקים שנגרמו למתלונן בעקבות הפרת חוזההשכירות על ידי השוכר.

התקבול השני בסך 5,360 ש"ח:
5. במהלך הביקורת שנערכה כאמור ב-12/2/06, נמצא כי המערערת קיבלה ביום 10/2/06 (יום ו' בשבוע), בהמחאה מעותדת שנמשכה על ידי האדונים קליר אבי, לפקודת המערערת (ללא תוספת למוטב בלבד וללא שרטוט), סכום של 5,360 ש"ח, שזמן הפירעון הנקוב בה הוא 7/3/06 (להלן: התקבול השני).

במסגרת הביקורת מצא המשיב כי המערערת לא רשמה בספרי החשבונות את התקבול השני (דו"ח הביקורת שנערך צורף כנספח א' לתצהיר עדותו של דה-כהן, וכן סומן כמוצג מש/1 מטעם המשיב). 
לטענת דה-כהן, הצ'ק ניתן על ידי מר אבי קליר בגין עסקת תיווך ביום ו', ה – 10/2/06 בשעות הצהריים, לאחר סגירת משרד התיווך ומחשביו. הוא התכוון להפקיד את הצ'ק ביום א', אך עקב היות סניף הבנק סגור, לא הופקד השיק עד למועד הביקורת. 
גם הסבר זה נדחה על ידי המבקרים.

החלטת המשיב על הפסילה:
6. ביום 21/2/06 שלח המשיב למערערת הודעה בדבר הליקויים בניהול פנקסי החשבונות, בגין אי רישום שני התקבולים הנ"ל. בעקבות כך פנתה מטעם המערערת יועצת המס נעמה זילברשטיין, שהיא גם אחותו של מר דה-כהן (תצהיר עדותה הראשות ע/2), אל המשיב בבקשה לערוך שימוע למערערת, ואכן נערך שימוע למערערת ביום 29/5/06. במהלך השימוע נערך פרוטוקול (נספח א' לתצהיר עדות ראשי של סגן פקיד השומה, מר ניסן משה, להלן: מר ניסן). לאחר תום השימוע ושיחה טלפונית עם מר ערד, החליט מר ניסן, לפסול את פנקסי החשבונות של המערערת, וביום 31/5/06 נשלחה הודעה למערערת על פסילת ספריה לשנות המס שבערעור, בגין אי רישומם של שני התקבולים הנ"ל.

טענות בעלי הדין:
7. לטענת המערערת, כטענה מקדמית, אין פירוט נדרש בנימוקי השומה, לא ניתן להבין מדוע דחה המשיב את גרסת המערערת והעדיף את גרסתו של מר ערד, המתלונן. כמו כן אין הנמקה נדרשת מדוע קבע המשיב כי לא הייתה סיבה מספקת לאי רישום התקבולים. זאת ועוד, בנוגע לאי רישומו של התקבול הראשון, הנטל להוכיח קיומו של תקבול, מוטל על המשיב.
עוד טענה המערערת נגד אופן הרישום שבוצע במהלך השימוע ובמיוחד בהתייחס לרישום שבוצע בסמוך לאחר השימוע, בהעדרם של הנוכחים שהיו במהלכו של השימוע, מבלי לציין על גבי השימוע כי אותו רישום בוצע בהעדרם של הנוכחים.
בנושא זה נעיר, כבר בשלב זה, כי מוסכם על המשיב, כי ההחלטה בדבר אי קיומה של סיבה מספקת לאי רישומם של שני התקבולים, נרשמה בדף הפרוטוקול, לאחר תום השימוע ובהעדרם של הנוכחים בשימוע. 
ואולם, כפי שיובהר בהמשך, המשיב דוחה טענת המערערים כי כול פרוטוקול השימוע נערך לאחר תום השימוע, ולכן אינו משקף נאמנה את שנאמר בשימוע.

לגוף המחלוקת, טוענת המערערת, כי כלל לא קיבלה דמי תיווך בגין עסקת השכרת המושכר, ולמעשה מדובר ב"עסקת מצווה", לשכן שגר בקרבת מקום, אדם שהיה חסר אמצעים, וכדי לאפשר הנחה בדמי השכירות ויתר גם למר ערד על דמי התיווך.

בנוגע לתקבול השני, טענה המערערת כי הרקע העובדתי אינו שנוי במחלוקת. משנתבקש דה-כהן, לבקשת המבקרים מטעם המשיב להציג את ההמחאות שנתקבלו בחברה וטרם נרשמו, הציג דה-כהן, ללא כול היסוס את הצ'ק על סך 5,360 ש"ח, והוא עשה כן מרצונו החופשי. הצ'ק כאמור נמסר לו בצהרי יום שישי, לאחר שמשרדי המערערת היו סגורים. בבוקר יום ראשון מיד כשהגיע למשרד צילם את הצ'ק והוסיף הערה על גבי הצילום "להוציא חשבונית מס/קבלה ביום הפירעון" (נספח ט' לתצהיר עדות ראשי של מר דה-כהן). מספר דקות לאחר מכן הגיעו המבקרים למשרדי המערערת ולא היה סיפק בידו להוציא החשבונית. בנסיבות אלה, לא היה מקום בהתבסס על צ'ק זה לפסול ספריו, במיוחד בהעדר ראיה על כוונה להעלים הכנסות. לעניין זה הפנתה המערערת לחוזרים של המשיב ולגישתו, לפיהם אין ליתן החלטה מרחיקת לכת בדבר פסילת ספרים, ודי היה להורות על אזהרה. עוד טענה המערערת, כי הן בצילום הצ'ק והן בתיעוד השירות בטופס ההזמנה ניתן היה לראות כי הייתה כוונה של המערערת לבצע את הרישום, וכי הצ'ק היה בכל מקרה אמור להיות מופקד בחשבון הבנק של המערערת.
בנסיבות אלה כאמור, לעמדתה, לא היה מקום להורות על פסילת פנקסי החשבונות של המערערת לשנת המס 2006, וכי למעשה יש בדרך התנהלות זו משום הרחבת חזית אסורה.




8. לעמדת המשיב, יש לדחות את הטענות המקדמיות של המערערת על הסף.
בנוגע לנטל הראייה בקשר לאי רישום תקבול, טוען המשיב כי זה מוטל על הנישום הן להוכחת אי הרישום והן בנוגע למתן סיבה מספקת לאי רישום התקבול, כאשר בגדר אותה טענה, גם אותם מקרים בהם המערער טוען, כי כלל לא היה תקבול.

לגוף המחלוקת טוען המשיב כי על בית המשפט לגבות עמדתו, במיוחד כאשר הובאה גרסה עקבית ומלאה של המתלונן יגאל ערד. ולגבי התקבול השני, אין למעשה מחלוקת כי זה חייב היה ברישום.
המשיב טוען עוד כי שיטת רישום תקבולים של המערערת לקויה. רישום המחאות דחויות מתבצע רק במועד הפירעון בפועל, לא מתבצע כל רישום של המחאות חוזרות, המחאות דחויות נרשמות עם תאריך רישום שאינו תואם את המציאות, רישום המחאות דחויות מתבצע לפעמים באיחור של חודשים ארוכים, העדר עקביות באופן הוצאת חשבוניות מס ואי הפקדת המחאות בסניף הבנק בימי ראשון באופן קבוע. 

בנוסף טוען המשיב כי אופן רישום ההמחאה לעיל (צילום ההמחאה והזמנת הקונה) אינו עונה על דרישת המחוקק ברישום חלופי. עוד טוען המשיב, כי גם אם עלתה אפשרות במהלך ניסיון להסדר פשרה לבחון את אי רישום התקבול השני, על סמך בדיקה מקיפה וכללית של העסק ועל פי בדיקת סבירות הכנסתה, אין בכך כדי למנוע מן המשיב לעמוד על מלוא טיעוניו, כי גם אי רישומו של התקבול השני מבסס פסילת ספרים לשנת 2006. 
המשיב טוען עוד כי יש לדחות טענות המערערת בדבר הרחבת חזית, במיוחד כאשר המערערת לא העלתה טענה זו בסמוך למועד קבלת תצהירי עדות ראשית מטעמו, וגם לא עובר לסימונם של התצהירים כמוצגים בתיק.
המשיב טוען עוד כי בעת ביצוע הביקורת לא ניהלה המערערת פיזית ספר המהווה ספר עסקאות כדין, וגם זה טעם המצדיק פסילתם של פנקסי החשבונות.

דיון ומסקנות
טענות מקדמיות:
9. המערערת העלתה מספר טענות מקדמיות שיש בדעתי לדון בהן תחילה. 
הטענה הראשונה בדבר מידת ההנמקה הנדרשת מן המשיב כרשות מינהלית, בנוגע להחלטה בדבר פסילת פנקסי חשבונות, כאשר אין מחלוקת כי להחלטה כזו יש השלכות ונפקויות מרחיקות לכת, בנוגע לקביעת השומה. 

בקשר לאמור לעיל, עולה שאלה נוספת, הנוגעת לשינוי חזית והיא, באיזו מידה רשאי המשיב להסתמך על נימוקים לפסילת פנקסי החשבונות של הנישום, לפי סעיף 130(ג) לפקודה, כאשר כל הליך הפסילה מתמקד בפסילת הפנקסים לפי סעיף 145ב(א)(1). ההבחנה האמורה חשובה, לא רק כדי לבסס את ההליך הראוי לתקיפת החלטת המשיב, שאינה זהה בנוגע לפסילה לפי כל אחת מן הדרכים המפורטות לעיל, אלא גם כדי להגן על זכות הטיעון העומדת לנישום.

טענה מקדמית נוספת מתייחסת לנטל הראייה בנוגע למחלוקת לעצם קיומו של תקבול במהלך עסקיו של הנישום, וזאת להבדיל ממחלוקת היוצאת מן ההנחה שתקבול היה, אך נוגעת לאי קיומה או העדרה של סיבה מספקת לאי רישומו.

כמו כן העלתה המערערת טענות בדבר מיהותו של ההליך המינהלי, בנוגע לשיקול הדעת שהפעיל המשיב בקבלת החלטותיו והצורך להשוות בינו לבין הליך שיפוטי, כאשר רשות המס מקיימת הליך שהוא במהותו - מעין שיפוטי. לדעת המערערת נפלו פגמים בהליך, שגם אם אין בהם לאיין החלטתו של המשיב, הרי יש בהם לשנות את נטלי הראיה.

העדר הנמקה:
10. טענת המערערת כי אין פירוט נדרש בנימוקי השומה, דינה להידחות.
אין חולק כי ההחלטה בדבר פסילת ספרים צריך שתהא מפורטת (ראה לצורך השוואה ע"ש (חי') 617/02 קייס תעשיות וארכיטקטורה בסגנון אחר בע"מ נ' ממונה אזורי מע"מ עכו, ניתן ביום 17/2/05;כן ראה ע"מ 706/06 מכנף הארץ בע"מ נ' מנהל אגף המכס והמע"מ. ניתן ביום 13/1/10 (להלן: פס"ד מכנף הארץ) שם נקבע כי נקודת המוצא לבחינת שאלת פסילת הספרים היא אותם נימוקים שפורטו בהודעת הפסילה שנשלחה לנישום). במקרה דנן, היה פירוט נדרש. 

בנימוקי השומה פירט המשיב את נימוקיו להחלטת הפסילה שנשלחה למערערת ואשר נתקבלה ביום 31/5/06, לפיהן יש לראות את פנקסי החשבונות של המערערת בשנות המס שבערעור, כבלתי קבילים וזאת בגין אי רישום תקבול בכל אחת מן השנים 2005 ו- 2006.

כל הפירוט העובדתי שהיה בידיעת המשיב, פורט באותם נימוקים. 
המשיב יצא מנקודת מוצא שנתקבלו שני תקבולים אצל המערערת: האחד, בשנת המס 2005 בסך של 1,000 ש"ח, והאחר בסך של 5,360 ש"ח, בצ'ק, במסגרת עיסוקה של המערערת כמתווך, וכי סכומים אלה הם דמי תיווך, ולמרות האמור, לא נרשמו בפנקסי החשבונות כמתחייב מן החובה החלה על המערערת בניהול ספריה. 
לאחר שמיעת טיעוני המערערת, לא קיבל את גרסתה כי יש בנימוקים שהועלו כדי לבסס קיומה של סיבה מספקת לאי רישומם.

מן הטעמים האמורים, הבהיר תחילה המשיב, כי בכוונתו לפסול את ספרי המערערת לפי סעיף 145ב(א)(1) לפקודה, בנוגע לכל אחת משנות המס שבערעור. המשיב קיים שימוע, שמע את גרסת המערערת, והגיע למסקנה כי לא היה בהסברי המערערת כדי להצביע על קיומה של סיבה מספקת לאי רישום התקבול, ולפיכך, נשלחה הודעת פסילה ב-31/5/06.

פירוט זה הוא פירוט מספיק, במיוחד כאשר רשות המס פועלת כרשות מינהלית, שיש לה הכישורים והניסיון המתאים לצורך ביצוע האמור.

שינוי חזית:
11. בתיק זה ננקט הליך של פסילת פנקסי החשבונות של המערערת לפי סעיף 145ב(א)(1), קרי; אי רישום תקבול. ככול שנמצאו פגמים נוספים או אחרים, בנוגע לאופן ניהולם של הספרים בכלל, לא שמשו אלה בסיס לפסילה, ולא היה מקום לחזור ולהתייחס לאלה, במסגרת הסיכומים (פס"ד מכנף הארץ לעיל, שם בסע' 15).

נטל הראייה לקיומו של תקבול:
12. במחלוקת שהתעוררה על מי נטל הראייה בהליך של פסילת ספרים, יש להעיר תחילה כי אין מקום לדון בשאלה, אלא בסיומו של הליך הערעור, כאשר הראיות שהוצגו מובילות לאיזון במשקלן, באופן שההכרעה במחלוקת תותנה בשאלת נטל הראייה. לא זה המקרה בתיק זה, שעה שחלק מנושאי המחלוקת ממילא מחייבים את המערער להתחיל בהבאת ראיותיו (ראה הערותי בע"ש (מחוזי-חי') 5265/99 בויארת נ' מדינת ישראל – אגף המכס והמע"מ חדרה. ניתן ביום 13/4/04).
יחד עם זאת, משהתעוררה השאלה, ומאחר שמדובר בנושא החוזר על עצמו, אעיר כי אין לקבל את עמדת המשיב על כול פרטיה, אך יש להסתייג גם מעמדת המערערת, במיוחד, כפי שזו פורטה בסיכומי התשובה. 

אין לקבל את עמדת המשיב כי במסגרת החובה המוטלת על המערער להוכיח קיומה של סיבה מספקת לאי ביצוע רישום התקבול, נכללת גם החובה להוכיח כי לא היה כלל תקבול.
יחד עם זאת, אין לקבל את עמדת המערערת, כי בקשר לפסילת ספרים, מוטל ככלל הנטל הראייתי העיקרי על המשיב. יחד עם זאת, גם אם יש לאשר את עמדת המשיב כי הנטל העיקרי גם בהליך של ערעור הנוגע לפסילת ספרים, מוטל על הנישום, עדיין אין להתעלם מחובת המשיב להוכיח טענתו, כי נמצא תקבול שלא נרשם (ראה לעניין זה עמ"ה (חיפה) 975/07 (זברק אלכס נ' מדינת ישראל - רשות המיסים, פקיד שומה חדרה, ניתן ביום 28/03/10, להלן: פס"ד זברק).

13. כפי שפירטתי בע"מ (חי') 858/08 (מונאי פיראן בע"מ נ' פקיד שומה עכו, ניתן ביום 28/3/10) וכן בפס"ד זברק, הנטל הראשוני להוכיח כי היה תקבול שנתקבל במהלך העסקים, וכי זה לא נרשם כדין, מוטל על המשיב, וזאת בהסתמך על הלכת דון (ע"א 520/83 מיכאל דון נ' פקיד שומה גוש דן, פ"ד מ(4)332, להלן: הלכת דון).

ולכן, בנוגע לתקבול הראשון, אכן יש מקום לבדוק אם המשיב עמד בנטל הראייה המוטל עליו והוכיח - לפחות במידה הנדרשת בהליך אזרחי - כי אכן היה תקבול, שהנישום חייב היה ברישומו. נטל זה גם אם אין בו כדי לשנות את סדר הבאת הראיות ואין בו כדי לפטור את הנישום מנטל הראיה העיקרי המוטל עליו בהליך של ערעורי מס, הוא נטל ראייתי לפחות במידה הזהה לחובת ההצדקה, המוטל על המשיב.

גם אם נקבל את הגישה לפיה אין סתירה בין המסקנה המתבקשת מהלכת דון, להלכה שנקבעה בעניין ארד (רע"א 1436/90 גיורא ארד חב' לניהול השקעות ושירותים בע"מ נ' מנהל מע"מ, פ"ד מו(5) 101), שם נקבע כעיקרון כי נטל השכנוע בערעורי מס, מוטל ככלל על הנישום, עדיין מוטל הנטל על המשיב להוכיח, כאמור, קיומו של תקבול שנתקבל במהלך העסקים ולא נרשם.

ועוד, אכן ככלל, הנטל העיקרי בערעורי מס מוטל על הנישום. ראוי גם לקבוע כי עקרון זה חל גם בנוגע לפסילת ספרים. ואולם משקיימת מחלוקת בנוגע לתקבול ספציפי, אם אכן היה תקבול, על המשיב להציג ראיה לכאורה לקיומו של התקבול שלא נרשם ועליו לעשות כן, כבר במסגרת הבדיקה הראשונית, ובטרם החליט כרשות מינהלית על הפסילה. 

הביקורת השיפוטית הראשונית תתייחס לתקינותו של ההליך המינהלי שקדם להחלטה בדבר פסילת הספרים. ואם נמצא הליך לכאורי תקין, תקום החזקה בדבר תקינות פעולתה של הרשות המינהלית (יצחק זמיר הסמכות המינהלית (כרך ב') 900 (1996)). ואולם, הביקורת השיפוטיתבמקרים כגון אלה תוסיף ותהיה גם לגוף ההחלטה - ביקורת שיפוטית מהותית וקפדנית, בהיות ההליך שננקט על ידי המשיב, הליך מעין שיפוטי.

ההליך המינהלי:
14. מבחינת אופן ניהולו של הליך השימוע, יש לומר כי נוהל הליך כנדרש, הגם שהיו דברים, שאם נדקדק עם המשיב, יהיה מקום לדרוש תיקונם. ככול שמדובר בשיקול הדעת שהופעל, ידון הנושא במסגרת דיון בערעור לגופו.

המערערת זומנה להליך השימוע, הגם שבהליך של השגה לא נדרשת נוכחות פיזית של המשיג (ע"א 4069/03 מ.א.ל.ר.ז. שיווק מתכות בע"מ נ' מנהל מכס ומע"מ, פ"ד נט(5) 836. שם, בסע' 10). נוהל פרוטוקול שהציג את תוכן הדברים. ככול שנכללה באותו פרוטוקול החלטה הנוגעת למסקנת המשיב, ראוי היה לרשום הדברים בנפרד, תוך הדגשה כי מדובר בהתרשמות או החלטה שנרשמו לאחר תום השימוע ובהעדרם של הנוכחים, ואולם למסקנה זו ניתן להגיע, גם על-פי הרישום הקיים.

המחלוקת לגופה:
15. אין למעשה מחלוקת כי בהנחה שאכן היה תקבול ראשון, זה לא נרשם. בנוגע לתקבול השני, המחלוקת מתמקדת בשאלה, אם אי רישומו, חייב תוצאה של פסילה.

בנוגע לתקבול הראשון, ובהשוואה בין הגרסאות שהובאו מטעמם של בעלי הדין - ותוך מתן משקל ראוי, כי אכן יש להתייחס בזהירות ראויה לתלונה של אדם פרטי - מחמת החשש, שמכתב התלונה נגוע באינטרס זר - יש לאשר את מסקנת המשיב, כי אכן נתקבל התקבול הראשון במהלך עסקיה של המערערת, ללא כל רישום, ויש לדחות מכל וכל את גרסת המערערת לעניין זה.

16. מר יגאל ערד הגיש תצהיר (מש/10). עולה מן האמור, כי מר ערד לא הסתתר מאחורי התלונה שהגיש. הוא נכון היה להגיש תצהיר עדות ראשית, וכן לעמוד בחקירה נגדית בבית המשפט. 
מדובר באדם שהוא יליד שנת 1935, ועל פי המפורט בסעיף 2ב לתצהירו, שימש במשך שנים רבות מורה ומחנך לרבות מנהל במוסד חינוכי בשם "הדסים". כמו כן הקים וניהל את החטיבה הישראלית בבית ספר רמב"ם בבריסל מטעם מדינת ישראל, ועובר למועד מתן עדותו, הוא גמלאי של משרד החינוך. 

המדובר הוא בדירה נוספת של המתלונן הנמצאת ברח' על-פי-כן 47 בזיכרון יעקב, אשר מלכתחילה נרכשה לצורך השכרתה. בעת רכישתה, הייתה מושכרת ושולמו דמי שכירות בגובה של 400$. תקופת השכירות עמדה להסתיים ביום 1/6/05. קודם לכן פנה מר ערד יחד עם אשתו לחפש שוכר אחר ובמסגרת כך פנה למערערת כמשרד תיווך כדי שיסייעו בידו למציאת שוכר. שיחתו של מר ערד הייתה עם מר דה-כהן, עמו התייעץ אף בנוגע לגובה דמי השכירות, ומלכתחילה הוסכם על דמי תיווך בגובה דמי שכירות של שבועיים.
למעשה בנוגע לתנאי ההסכם זה, אשר כללו גם חובה לשאת בדמי תיווך לרבות שיעורם, אין מחלוקת.

על-פי גרסת המתלונן, משנמצא השוכר והוסכם על דמי שכירות בגובה של 500$, ולאחר מו"מ הופחת הסכום ל-480$, הושכרה הדירה לשוכר בשם גריגורי, וחלק מהחתימות על חוזה השכירות נעשו במשרד התיווך. חוזה השכירות הוא מיום 5/6/05. לאחר שהמסמכים כולם היו חתומים, שילם מר ערד למר דה-כהן עבור שירותי התיווך סכום של 1,000 ש"ח וזאת בחודש יוני 2005, במזומן, כאשר מר ערד "חסך" את רכיב המע"מ בעלות שירותי התיווך, וזאת ללא כל קבלה או חשבונית, אותם אף לא ביקש לקבל (ראה סעיף 10 לתצהיר - מש/10).

מר ערד הוסיף והתייחס במסגרת תצהירו לטענות שהועלו על ידי מר דה-כהן, ודחה כל טענה כי כנגד ויתור על תשלום דמי התיווך הסכים להפחית את דמי השכירות (סעיף 10(ו)). כמו כן דחה מר ערד את הטענה בדבר ניסיון להעליל או להביא גרסה שקרית בפני בית המשפט, הגם שהודה כי השוכרים הפרו את חוזה השכירות ולא שילמו לו דבר. 

מר ערד הודה עוד, שמאחר שחוזה השכירות הופר כולו, פנה למר דה-כהן וביקש החזר של דמי התיווך. בנושא זה אף שלח מכתבי דרישה באמצעות עורך-דין למר דה-כהן. המכתבים נושאים תאריכים: 1/1/06 ו-11/1/06. רק לאחר מכן (19/1/06) פנה במכתב למשיב ודיווח לו כי שילםדמי תיווך ללא קבלה.

נכון עוד שמר ערד הוסיף והגיש תביעה נוספת נגד דה-כהן במסגרת תביעה קטנה (ת"ק 953/07) וזאת בעקבות "מפגש" שהיה בינו לבין מר דה-כהן ברחוב כאשר האחרון צעק לעברו - על-פי גרסת המתלונן - "מלשן" ואף נופף לעברו באגרופו לרבות גידופים - הכול, כאמור, לפי גרסת מר ערד.

17. תוך ערנות לנתונים המחייבים התייחסות זהירה לגרסת המתלונן, יש לאשרה כממצא עובדתי. כאמור, אין חולק כי בין המתלונן למר דה-כהן, הוסכם על תשלום דמי תיווך. הסכמה כזו, עולה גם מסעיף 11 לכתב ההגנה שהוגש מטעם דה-כהן, בתביעה בתיק תביעות קטנות שהגיש מר ערד, נגדו. אין גם חולק, כי מר ערד קיבל מהמערערת שירותי תיווך להשכרת דירתו. הנטל הראייתי להוכיח וויתור על דמי התיווך, וכי הוויתור בא כנגד הפחתה בדמי השכירות, מוטל על המערערת והיא לא עמדה בו.

משישנה הודאה כי אכן ניתנו שירותי תיווך, מתבקשת המסקנה הסבירה - במיוחד כאשר זו אינה נתמכת בעדותו של השוכר עצמו - כי המערערת לא הייתה נכונה לספק את השירות ללא תשלום, ולכול היותר נכונה הייתה לשקול הפחתת שיעורם, אך לא וויתור מלא.

יתר על כן, אין להתעלם מפסק הדין שניתן במסגרת תיק תביעות קטנות ביום 29/11/07, המניח אף הוא כי דמי תיווך אכן שולמו על ידי מר ערד, והעובדה כי בסופו של דבר התביעה שם נדחה, אין בה כדי לערער את עדותו של מר ערד כי קיבל שירותי תיווך וכי שילם בגינם.

18. זאת ועוד, השוואה בין הגרסה שמסר מר ערד, שהיא גרסה מלאה, עקבית ומהימנה, לגרסתו של מר דה-כהן מורה כי יש להעדיף את עדותו של המתלונן. 
נוסיף לכך את הנתון שמחצית חודש דמי השכירות לאחר ההנחה, עמד על 240 דולר. השער היציג באותו מועד עמד על 4.42 ש"ח לדולר, משמע, שלפי גרסת ערד, שיעור דמי התיווך עמד על 1,060.80 ש"ח. אם ביקשה המערערת לתת לו הנחה, עשתה כן על דרך של וויתור על 60.80 ש"ח, וכן "חסכון" במע"מ.



ועוד, לדברי מר דה-כהן, פנה אליו השוכר מר גריגורי וביקש לסייע לו ולאשתו אשר הייתה בהיריון, למציאת דירה, מאחר שאין לו כסף לשלם שכר דירה. מתוך רצון לסייע בידו בהתנדבות ומבלי לגבות עמלת תיווך, הסדיר את עסקת השכירות בין השוכר לבין מר ערד. הסבר זה יכול לכול היותר לבסס טענה בדבר אי גביית דמי תיווך מהשוכר, אך לא מהמשכיר. בנושא האחרון הסביר מר דה-כהן, כי ערד היה מוכן להפחית בדמי השכירותכנגד וויתור שלו בדמי התיווך.
טענה זו, מעבר לשאלת המהימנות, אינה סבירה בנסיבות העניין.
הסבירות נותנת כאמור, שבמקום שהשוכר אינו משלם דמי תיווך, יעמוד המתווך על תשלום מלא של חלקו של המשכיר, במיוחד כאשר על-פי גרסת מר דה-כהן, משרדו נוהג לגבות דמי תיווך בקשר לחוזה שכירות בגובה חודש שכר דירה, בתוספת מע"מ. 

19. יתר על כן, פירוט נסיבות הסכם ההשכרה, אינו עולה בקנה אחד עם גרסת דה-כהן. על פי גרסתו של מר ערד, הוסכם מלכתחילה על סכום של 1,000 ש"ח, כשאלו מהווים דמי תיווך של שבועיים לערך (עמ' 124-עמ' 125 לפרוטוקול). גרסה זו יש בה לתמוך ולו במידה מסויימת בגרסת המתלונן, כי ככל שהיה ויתור, אם היה, לקבלת דמי תיווך מהשוכר, הרי שמלכתחילה הוסכם בין הצדדים כי מר ערד ישלם דמי תיווך בשווי של כמחצית חודש דמי השכירות.
טענת דה-כהן כי נכון היה לוותר על דמי תיווך של 1,000 ₪ תמורת הפחתה של המתלונן בדמי השכירות מ-500$ ל-480$, כך ששעה שמדובר בחוזה לתקופה של 14 חודשים, הפחתה של 20$ בחודש מביא לסך הפחתה כולל של 280$ שהם 1,000 ₪ לערך – טענה זו אינה תואמת לנסיבות ההפחתה בדמי השכירות.
מהראיות שהובאו עולה כי מר דה-כהן עצמו לא היה בדירה בעת שהוצגה בפני השוכר, וכאשר התנהל מו"מ בין השוכר לבין מר ערד בנוגע להפחתת דמי השכירות והעמדתם על 480$ במקום 500$. באופן זה הפחתת דמי השכירות כנגד אי תשלום דמי התיווך, לא היתה יכולה להיות באותו מעמד, וממילא ויתור נטען לגבי דמי התיווך לא יכול היה להיות קשור בהפחתת דמי השכירות.

מסקנה זו תואמת גם לעדותו של ערד, כי רק עובר לביצוע דמי התיווך בפועל הגיעו מר ערד ומר דה-כהן להסכמה, כי "ההפחתה" בדמי התיווך, ככול שתהא, היא בגובה המע"מ, ש"נחסך" ממר ערד, כנגד הסכמתו שלא לעמוד על קבלה כנגד תשלום דמי התיווך. 

אכן אין להתעלם מן העובדה כי מר ערד כעס על מר דה-כהן, הן בגין הפרת חוזה השכירות והן מן הטעם ששילם דמי תיווך מבלי שנהנה מהעסקה עצמה. גם במקרה דנן הרגיש מר ערד כי קופח על ידי מר דה-כהן, ואולם למרות האמור, יש לתת את מלוא האמון בעדותו של מר ערד, אשר כאמור הביא את כל העובדות לפי מיטב זיכרונו בפני בית המשפט ומבלי שבחן אם אלה הן לטובתו או לחובתו. 

מר דה-כהן אישר שההיגיון מחייב שפרטים בנוגע לעסקה שבין ערד למערערת, צריך שיבואו לביטוי במחשבי המערערת. הוא התחייב לחפש בדיסקים. הוא אישר כי לא פעל כך לקראת הדיון בבית המשפט, ועוד הודה כי אינו יכול לעשות כך בשליפה, וגם לא טען שמצא בגיבוי של התוכנה פרטים בקשר לעסקה, הגם כשנערכה הביקורת (12/2/06) טרם הוחלפה התוכנה. ואולם, מר דה-כהן לא הציג כל רישום במחשב בקשר לעסקה זו, לא במסגרת הליך השימוע ואף לא בבית המשפט. 

יתר על כן, כי אם אכן הייתה גרסתו של מר דה-כהן כי לא קיבל דמי תיווך, השאלה מדוע לא מצא לנכון להשיב לשני המכתבים ששלח לו מר ערד בסמוך למועד קבלתם. 

20. זאת ועוד, אין להתעלם מן העובדה כי בביקורת שנערכה בעקבות המידע שנתקבל במשרדי המשיב, לא נמצאה עסקת השכרת דירה בין השוכר לבין יגאל ערד בספרים של המערערת. לא נמצאו כלל מסמכים עבור תיווך והשכרה. גם אם מדובר היה ב"עסקת-מצווה" הייתה צריכה העסקה להירשם. במיוחד צריך להיות רישום כאשר הפנייה של מר ערד למשרדי המערערת - גם אם הפנייה הייתה טלפונית – בסיוע במציאת שוכר.

21. המסקנה מן האמור, כי בדין קבע המשיב כי יש להעדיף את גרסת המתלונן. יש לחזור ולאשר כי אכן הוכח במידה הנדרשת, כי היה תקבול של 1,000 ש"ח בגין דמי תיווך ששולמו על ידי מר ערד למערערת, ואין חולק כי תקבול זה לא נרשם בפנקסי החשבונות של המערערת.

22. מבחינת שיקול הדעת של המשיב, יש להדגיש כי המשיב בדק במהלך השימוע את נכונותו של מר ערד להעיד בבית המשפט. בנסיבות אלה, ובהשוואה בין הגרסאות, בדין העדיף המשיב את גרסת המתלונן. 

אין לשכוח כי מדובר ברשות מקצועית, מיומנת, כאשר המחלקה הספציפית מתמחה בתחום זה (ראה להשוואה על התמחות גופים מקצועיים ברע"א 2425/99 עירית נס ציונה נ' י.ח. יזום והשקעות בע"מ, פ"ד נד(4) 481).

על בסיס הנתונים והנימוקים שפורטו לעיל, המסקנה היא, כי בדין קבע המשיב כי פנקסי החשבונות של המערערת בשנת המס 2005, אינם קבילים ויש לאשר קביעתו.

התקבול השני:
23. בנוגע לתקבול השני, אין כאמור מחלוקת כי מדובר בתקבול שנתקבל אצל המערערת במהלך עסקיה. מדובר בהמחאה מעותדת על סך 5,360 ש"ח, שזמן הפירעון הנקוב 7/3/06 שנמשכה על ידי מר קליר לפקודת המערערת ללא הוספת המילים "למוטב בלבד" וללא שרטוט. ההמחאה הייתה מונחת במגירה של משרד התיווך. ההמחאה לא נרשמה. ההמחאה ניתנה עוד ביום 10/2/06. גם אם נקבל את גרסת המערערת - גרסה שהמשיב ביקש לדחותה - כי זו נתקבלה במשרדי המערערת בשעות הצהריים, אין בכך להצדיק העדר רישום התקבול בסמוך לנתינתו. 

הרישומים האחרים להם טענה המערערת - רישום עסקת התיווך או הוצאת חשבונית למוכרים בקשר לאותה עסקה - אין לראות בהם רישום תקבול, מאחר שאין רישום כזה.
ועוד, שיטת רישום החשבונית במועד פירעון ההמחאה - גרסה שנטענה על ידי מר דה-כהן, לא רק שנוגדת היא את חובת רישום התקבול בסמוך לנתינתו, אלא אף אינה גרסה עקבית בהשוואה לחשבוניות האחרות שהציגה המערערת, לרבות החשבונית/קבלה שהוציאה המערערת למוכרי הנכס למר קליר.

24. המערערת ביקשה לראות באי רישום התקבול השני, כבעייתי מבחינת העיתוי בלבד, וכן ביקשה להצביע על כך שמדובר במקרה בודד. לעמדת המשיב, טיעון זה אינו מבוסס עובדתית. 
לטענתה, מצד אחד, התקבול השני כלל לא נרשם בספרי המערערת, ולכן לא מדובר רק בשאלה של עיתוי. מצד שני, ובנוסף לאמור, לא מדובר במקרה בודד, אלא בשיטה לקויה בעליל של רישום תקבולים. ומשמדובר בשיטה לקויה, הרי שנפל פגם מהותי היורד לשורשו של עניין.

25. עיון בכלל הראיות שהוצגו מורה כי: 
במועד הביקורת טען מר דה-כהן: "לא ידעתי שצריך לרשום את הצ'ק בסמוך לקבלתו. חשבתי לרשום אותו ביום הפירעון של הצ'ק ב-7/3/06" (ההדגשה אינה במקור - ש' ו').

בדיקת החשבוניות שהציג המשיב, שהוצאו על ידי המערערת מורה על חוסר עקביות באופן הרישום:
כך למשל, על-פי חשבונית מס קבלה 059 שהוצאה למוכרים בגין עסקת בית אבי קליר, עולה כי הם אלו שילמו דמי תיווך למערערת בהמחאה שזמן פירעונה מעותד - 25/01/06 ולמרות האמור, החשבונית הוצאה ביום 10/1/06, המועד בו כפי הנראה נמסרה ההמחאה. 
לא ברור ולא ניתן כל הסבר, מדוע הוצאה חשבונית בעסקת זו במועד מתן ההמחאה, ומדוע לא פעלה כך המערערת בנוגע לתקבול השני, כאשר מדובר בתקבול הקשור לאותה עסקה.

המסקנה המיידית המתבקשת מן האמור, כי גרסת המערערת בדבר נוהל קיים בשל חוסר ידע, לפיו מוציאה המערערת חשבונית במועד פירעון ההמחאה, אינה יכולה להתקבל כממצא; והראיה שבשל אותה עסקה, הוצאה למוכרים חשבונית ביום תשלום דמי התיווך ואילו הסכום ששולם בהמחאה על ידי הקונה, לא זכה כלל לרישום.

ועוד, בדיקת החשבוניות שצורפו על ידי המשיב, במסגרת המוצג מש/3, מבססת את טענת המשיב, כי אין עקביות ואין רישום כנדרש לגבי המחאות מעותדות. כך למשל חשבונית קבלה מס' 006 מתייחסת להמחאה ליום 1/3/05 ולהמחאה נוספת ליום 1/4/05. החשבונית הוצאה ב- 20/4/05;
חשבונית מס' 013 המתייחסת להמחאה שזמן פירעונה 10/6/05, הוצאה ביום 31/5/05.
אי התאמות בין מועד הרישום של הוצאת החשבונית לבין מועד קבלת החשבונית, עולה גם מהחשבוניות האחרות המצויות תחת אותו מוצג.

26. חשיבותו של רישום דווקני ובסמוך למועד בו נתקבל, ברורה. מטרת ניהול הספרים באופן מדויק ודווקני, יש בו כדי להביא לדיווחי אמת, בכך שנוצרת מערכת פנקסים המקשה על הנישום להעלים הכנסות, וכן מאפשרת לרשויות המס לבצע ביקורת יעילה על מערכת החשבונות, ממנה ניתן ללמוד על היקף הכנסותיו של הנישום ולעמוד על אמיתות דיווחיו (עמ"ה (מחוזי-חי') 497/03 סעאבנה נ' פקיד שומה חדרה. ניתן ביום 14/8/07).

מועד עריכת התיעוד לפי פרק ד' להוראות ניהול פנקסים צריך להיות מיד עם קבלת התקבול. אין צורך לחזור ולהדגיש עד כמה יש חשיבות להקפיד עם הנישום בנושא זה, בכלל וכאשר נמסרת המחאה למוכ"ז, בפרט.

27. הטענה העיקרית של המערערת בנוגע לתקבול השני הייתה כי היה רישום אלטרנטיבי בצורות שונות, וכי העסקה עצמה דווחה. בחשבונית שהוצאה למוכר צוין שם הרוכש, יש טופס הזמנה של הרוכש, ושם צוין הסכום. מה עוד שמר דה-כהן צילם ביוזמתו את הצ'ק, והתכוון להוציא חשבונית ביום הפירעון. עוד נטען כי מאחר שמדובר בחברה שמנהלת מערכת חשבונות כפולה, חוסר התאמה, אילו היה מתבצע, היה מתגלה במסגרת ההתאמות, ולכן יש לראות המקרה כחריג.

אין לקבל הטענה. כאמור, אין ברישום עסקת התיווך באופן כללי כדי לבוא במקום רישום פרטני מתחייב בנוגע לקבלת תקבול בקשר לאותה עסקה.
עוד נמצא, כי שיטת הרישום המתבצעת על ידי המערערת בנוגע להמחאות מעותדות הוא רישום לקוי, המשתנה ממקרה למקרה, מה שמקשה על בדיקה אם מדובר בתקבול שנרשם אם לאו, ומה שמאפשר העלמת הכנסות. מה עוד שמדובר בהמחאה סחירה שניתן היה להסב אותה בקלות מבלי שצריך יהיה לרשום אותה בספרי המערערת (עמ' 2 לפרוטוקול מיום 15/1/07).

ולכן, בהתבסס על הנימוקים המפורטים לעיל, יש לקבוע כי בדין הורה המשיב על אי קבילותם של הפנקסים גם לשנת המס 2006.

28. המערערת טענה עוד, כי שגה המשיב משהורה על פסילת הספרים לאותה שנה, וכי החלטתו הייתה מהירה תוך הפרת עקרון המידתיות, במיוחד כאשר לא הוכחה כוונה של העלמת הכנסה. לעניין זה, הפנתה עוד המערערת לחוזר שהפיץ המשיב בעקבות וועדה שהוקמה בשנת 1990, לצורך יישום מינהלי של הוראות החוק בעניין פסילת ספרים, בשל אי רישום תקבול וכן בשל סטייה מהותית מהוראות מס הכנסה.

מדובר בחוזר מס הכנסה 25/93, שנושאו יישום מינהלי של הוראות הפקודה בעניין פסילת ספרים (להלן: החוזר).

יש לקבל את טענת המערערת כי מטרתו של החוזר הייתה להביא לצמצום מספר המקרים בהם יעמוד המשיב על פסילת הספרים עקב אי רישום תקבול, וכי עלתה מגמה לצמצם את מספר המקרים שיגיעו לבית המשפט.

אכן בסעיף 1 לחוזר נדרש המשיב להפעיל שיקול דעת באופן שמספר המקרים שיובאו להכרעות שיפוטיות בגין פסילת ספרים עקב אי רישום תקבול, יצומצם, למקרים בהם קיים חשד שהנישום ניסה להעלים מס, וכאשר קיימת שיטה לקויה של רישום תקבולים. לעניין זה הפנתה המערערת לע"א 2334/90 (שירותי גרירה אזור בע"מ נ' פקיד שומה ת"א 3, מיסים ט/3 (יוני 1995) עמ' 72), שם עמד בית המשפט על כך שאין להפעיל הסמכות אוטומטית, רק על בסיס חזקה של אי תקינות עקב אי רישומו של תקבול אחד.

ראשית נבהיר, כי המערערת לא הוכיחה שהסייגים המפורטים לעיל אכן חלים במקרה זה. קיומה של המחאה ללא רישום מגביל מבחינת הסחירות ומבלי לציין את התקבול בפנקסי החשבונות בסמוך למועד קבלתה, יכול שיעורר חשד לכוונה להעלים ההכנסה. זאת ועוד, במקרה דנן, הוכחה שיטה לקויה ברישומו של תקבול מעותד.
על בסיס נתונים אלה, בדין העיד סגן פקיד השומה, מר ניסן, כי במקרה דנן נראה היה בעיניו מעל הסביר, כי יכול שהתקיים חשד להעלמת הכנסה.

שנית, החוזר אינו מדבר על תנאי לפיו יש צורך להצביע על כוונה להעלים מס, אלא די בקיומו של חשד להעלמת מס, משמע, אפילו אין כוונה להעלים מס, ניתן להורות על פסילת הספרים.

עוד, אין להתעלם מן העובדה כי במציאות הקיימת אין הקפדה נדרשת ברישום בפנקסי החשבונות על ידי חלק מן הנישומים ועדיין נוצר הרושם כי אי רישום מדוייק בספרים, יכול שיביא בסופו של יום להסדר מקל-כדאי.

נתגבשה אפוא ההלכה שיש מקום להורות על פסילת ספרים, גם כאשר לא עולה כוונה להעלים מס, אך חשד לאפשרות כזו, קיים (ראה לדוגמא ע"מ (מחוזי-חי') 930/07 פרץ נ' פ"ש חדרה. ניתן ביום 9/6/09; עמ"ה (מחוזי-נצ') 131/97 זיאדנה נ' פ"ש נצרת. ניתן ביום 19/4/98; עמ"ה (מחוזי-ת"א) 176/96 שפטל נ' פ"ש ת"א. ניתן ביום 1/9/98). 
התוצאה מן האמור היא, כי יש מקום שהמשיב ישקול תוצאה של פסילת ספרים, גם כאשר אין כוונה להעלמת מס. יישומו של עקרון זה בענייננו, מורה כי החלטת המשיב בדבר אי קבילותם של פנקסי החשבונות של המערערת בכל אחת משנות המס שבערעור, היא החלטה נדרשת ומידתית.

טענת המשיב בדבר אי ניהול ספר עסקאות:
29. אכן יש לקבל את טענת המערערת, כי אין בחסר כזה - אי ניהול ספר עסקאות, ככל שהיה - כדי לבסס את פסילת הספרים, וזאת מן הטעם שהחלטה בדבר אי קבילותם של הפנקסים נעשתה לפי סעיף 145ב לפקודה (אי רישום תקבול) ולא לפי סעיף 130 לפקודה שעניינו ניהול ספרים בסטייה מהותית מן ההוראות.
לכן, כל ניסיון של המשיב לחזור ולהתייחס לנושא זה, יכול שייחשב בגדר של הרחבת חזית שאין להתירה.

יחד עם זאת, רשאי היה המשיב להצביע על רישום שיטתי-עקבי לקוי ברישום תקבולים, כפי שעשה לגבי חשבוניות אחרות הנוגעות להמחאות מעותדות, כדי לשקול אם אכן יש מקום להורות על פסילה או שמא ניתן להסתפק באזהרה.

הערת בית המשפט:
30. בתיק זה, על אף שבאי-כוח הצדדים העלו טענות משפטיות וענייניות, הייתה חריגה משמעותית באורך הסיכומים, מעבר לסביר וראוי היה לקצרם.

התוצאה:
31. אני מורה על דחיית הערעור. 
המערערת תשלם למשיב הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 8,000 ש"ח בתוספת מע"מ כחוק.

המזכירות תמציא עותק פסק הדין לב"כ הצדדים.

ניתן היום, י"ט תמוז תש"ע, 01 יולי 2010, בהעדר הצדדים. 

bottom of page